BUILDING INNOVATIVE SOLUTIONS

There were five key objectives when we made the decision to design and build our own headquarters:

  1. Positive cost model to illustrate value and high-end design within a limited budget
  2. Functionality for employees to benefit customer service
  3. Unique design – we didn’t want “just another building.” We wanted to take advantage of a unique site adjacent to natural wetlands
  4. Progressive use of materials and technology
  5. Environmentally sensitive to support sustainability

The 4-story building is expressly designed – in terms of scale, materials, and adjacency to wetlands. Large expanses of glass, including a glass curtain wall sloped 8 degrees, allows natural light to flood each floor as well as the stairwells.

The building was situated to maximize the impressive wetland view and to allow more natural sun to light the interior in the winter than the summer. Employees can adjust temperature in their work areas within a 3-degree range, and the building is minutely zoned, to avoid raising heat over an unnecessarily wide area.

Barton Malow personnel designed the building and self-performed concrete (4,600 cubic yards), drywall (139,000 SF), and acoustical ceiling (28,000 SF) installations. The building received a national Design Build Institute of America award and serves as a “teaching tool” for local university students.
We planned for flexibility, as well as sustainability, by selecting demountable partitions with wiring built-in (including executive offices). This choice eliminates dust during renovations and the partitions are reusable, which reduces landfill waste.

Plantings on the 8-acre site include 80 blue spruce trees and 64,280 Black-eyed Susan perennials. The flowers are indigenous to the region and are known to prosper near wetlands while attracting native butterflies and birds, which are in abundance.

Sustainable Operations

Barton Malow is committed to keeping our headquarters environmentally friendly. By policy, employees use electronic communications to reduce paper waste. All company publications are electronic and social media use is universal. A building-wide recycling program includes recycling paper, cans and plastic.

Motion-sensor faucets and waterless urinals are used in restrooms to conserve water. By means of a dedicated drainage system, rainwater that hits our roof is carried to the wetlands to help replenish water levels.

The building is heavily insulated with high R-value windows, and the use of custom designed “clouds” focus light, reducing demand for electricity. In addition, energy-saving fixtures and bulbs are used throughout the building and the lights automatically shut-off when not needed through motion detector management.

Collectively, the facility objectives were surpassed. We understand first-hand what it takes to thoughtfully plan and execute a facility to meet organization goals!