Barton Malow

McCormick Road Houses Renovation

University of Virginia

UVA McCormick Road Houses Renovation - The Castle dining facility at Bonnycastle building

University of Virginia’s McCormick Road Houses, a collection of hallway-style complexes built in the 1950s, are home to over 1,400 first-year students. To give students refreshed residences, the University selected Barton Malow as the construction manager for this multi-stage project to update all six four-story buildings, which total 300,000 SF across a 9.5-acre site.

The initial utility phase brought new services to each building and completed masonry repairs. The additional two phases lasted just over a year each and ensured students’ comfort by adding elevators, renovating bathrooms, installing air conditioning, expanding The Castle dining facility, and providing updates to building systems and finishes. Additionally, some ground floor areas were converted into study lounges and common areas to foster a sense of community.

This vast project spanned three summers, ultimately giving all McCormick Road residents an incredible space to work, learn, and play. With strictly enforced phased turnover, we utilized our local self-perform team for interiors to ensure schedule certainty.

Phased to Fit: Schedules + Systems

With the original structures not designed to receive modern-day MEP systems, this project presented unique technical challenges. Extensive time was spent in preconstruction working with the design team and our design-assist MEP subcontractors to develop solutions for major pathways and repetitive conditions typical of residence halls. The team laser scanned the timber attic framing in order to model structural changes needed to create installation and maintenance space for the new equipment. This modeling was also critical to coordinate all the piping and ductwork, which was prefabricated off-site. All of the material and equipment was rigged into the attic through a six-foot square opening in the exterior brick wall.

The preparatory work for this equipment and installation of all the piping was completed while the building was occupied so the team could hit the ground running with major renovations once the students moved out. This planning resulted in solutions that minimized the loss of square footage for chases, shafts, and equipment rooms, maximizing ceiling heights and streamlining the project schedule.