Barton Malow
  • Home
  • Projects
  • Deaconess Gateway: Orthopedic + Neuroscience Hospital

Deaconess Gateway: Orthopedic + Neuroscience Hospital

Deaconess Health System

Deaconess_Exterior

The new facility offers a new surgery center for both Neuroscience and Orthopedic procedures. The six-story Orthopedic and Neuroscience Hospital includes interventional, medical, and surgical services, as well as diagnostic imaging, therapy, research, and education. The hospital has 64 beds with shell space to add an additional 32 beds once capacity is reached. Each of the patient rooms features floor-to-ceiling windows and modern conveniences for patients and visitors. The first floor also contains an orthopedic/neuroscience specialty clinic and an acute injury clinic.

The new hospital is connected to both Towers A and B at the existing Gateway Hospital, as well as additional medical office buildings through the main street atrium. While working on this facility, Barton Malow also concurrently constructed an adjacent MOB and parking structure on the Deaconess Gateway site.

Pre-planning to Minimize Schedule Delays

Barton Malow went through an extensive preconstruction process, providing budgets at each phase of the design for the three structures. As a fast-tracked project, the team utilized early release packages to keep the project on schedule. Each building was released separately but had ties to the others, such as routing of utilities, parking, etc. The team had to carefully sequence activities to minimize risks to the work/schedule.

Unique Design Features

The hospital is filled with natural light from the skylight rotunda, and the modern, comfortable interiors provide a pleasant environment. The tower superstructure consists of steel with three concrete shear walls to eliminate the need for structural cross bracing to allow for the open design and an unobstructed curtainwall. The exterior skin consists of precast panels along with five different colors of glass curtainwall and four colors of metal panels. The multiple colors utilized at the North in the tower and the South in the new Medical Office Building create signature “bookends,” bringing the site together visually into a singular campus.